sobota 12. října 2013

L-Carnitin

L-Carnitin je látka tělu vlastní. Organismus si ji dokáže vyrobit sám v játrech. Pokud člověk nežije aktivně a nesportuje, tak toto množství společně s L-Carnitinem přijatým potravou mu postačí. Pokud je ale součástí našeho života pravidelný pohyb, potřebujeme ho větší množství. Množství L-Carnitinu můžeme trochu zvýšit konzumací červeného masa, proto není dobré se mu úplně vyhýbat.




Bez L-Carnitinu se tuku nezbavíte!
L-Carnitin vnáší mastné kyseliny (tuky) přes membránu do mitochondrií svalové buňky, energetické továrny organismu. Jenom díky tomu mohou být tuky spalovány jako zdroj energie.
Nedostatek L-Carnitinu se projevuje zvýšenou hladinou tuků v krvi a jejich následným ukládáním ve formě tukových zásob.


Účinky L-Carnitinu:
  1. Pozitivně působí na kardiovaskulární systém - díky tomu, že srdce používá jako zdroj energie především tuky, zvýšené množství L-Carnitinu v organismu podporuje srdeční výkonnost,
  2. Podporuje výkonnost vytrvalostního charakteru a výkonnost obecně tím, že díky zvýšené spotřebě tuků jako zdroje energie šetří potřebné sacharidy,
  3. Podporuje povýkonovou regeneraci,
  4. Zlepšuje činnost jater,
  5. Podporuje pohyblivost spermií (zvyšuje plodnost mužů),
  6. Snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalu a mnoho dalších
L-Carnitinové doplňky můžeme sehnat různých podobách. Prodává se tekutý, v šumivých tabletách i kapslích.
Bez pohybu to však nepůjde! Rozhodně mějte na paměti, že je třeba se při takovém po hybu pro největší efektivitu L-Carnitinu udržovat v tepové frekvenci 60%, pokud bude vyšší, tělo si jako zdroj energie bude brát cukry a né tuky!
zdroj: www.nutrend.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za Tvůj komentář! :)